Renovera badrum

Ska du bygga nytt eller lösa ett problem som har uppstått i badrummet? Vi tipsar om vad du bör tänka på innan du renoverar och hur vårt renoveringslån kan hjälpa dig längs vägen.  

11 oktober 2024 Privatlån

Ska du renovera badrum själv?

Oavsett om du ska byta ut ett handfat eller göra en fullständig renovering av ditt badrum är det bra att vara påläst innan du sätter igång. Gå igenom branschreglerna för renovering av våtrum för att se vilka delmoment som måste utföras av certifierade hantverkare.

Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

Gör en tidsplan för renoveringen och bestäm när de olika delmomenten ska utföras och av vem. Om du ska beställa material själv är det bra att få allt material levererat innan du sätter igång, för att undvika onödiga utgifter och förseningar. Räkna med att det kan ta flera månader att renovera ett badrum.

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Genomsnittspriset för att renovera ett badrum är 150 000-250 000 kr. Priset avgörs av vad renoveringen ska innefatta, men det kan vara bra att känna till att även ett litet badrum innebär en relativt hög renoveringskostnad. Gör en budget som innefattar både material och arbetskostnader. Tänk på att även räkna med leveranskostnader och extra utgifter som kan tillkomma om du inte har tillgång till en annan toalett under renoveringen. Det är även bra att ha en buffert för oväntade kostnader under arbetets gång.

Tips för en billigare badrumsrenovering

Shoppa smart på nätet

Tekniska material som rör, tätskikt och golvvärme är det svårt att göra större besparingar på. Däremot kan du spara pengar på inredningsdetaljer, kakel och klinker genom att handla på nätet. En bra idé är då att dubbelkolla dina inköp med hantverkaren så att allt fungerar som det ska.

Gör rivningsarbetet själv

Även om mycket i en badrumsrenovering kräver professionell hjälp, kan du ofta riva det gamla badrummet själv. Be en elektriker och rörmokare koppla bort el och vatten först, sedan kan du själv ta ner och forsla bort allt gammalt material. Detta kan spara dig en betydande summa.

Välj mindre plattor

Att välja stora kakel- och klinkerplattor kan snabbt öka kostnaderna, både när det gäller inköp och installation. Mindre plattor är både billigare att köpa och enklare att lägga. De traditionella vita plattorna kanske känns enkla, men de är också prisvärda.

Undvik onödiga designlösningar

Många estetiska detaljer kan lätt bli dyra. Spotlights, till exempel, kostar både i inköp och installation. Ett enklare alternativ kan vara att välja en vanlig taklampa. Samma sak gäller designbrunnar, som har blivit populära, men ofta innebär högre kostnader både för själva produkten och installationen. I stället kan du välja en standardlösning där samma klinker används i golvbrunnen som på resten av golvet, vilket ger ett stilrent och prisvärt resultat.

Hur mycket kan jag låna med ett privatlån?

Med vårt renoveringslån kan du låna upp till 500 000 kr. Du ansöker tryggt och smidigt med BankID på collector.se, där du fyller i önskat lånebelopp och önskad återbetalningstid. För att säkerställa att du har ekonomiska förutsättningar för att återbetala lånet gör vi en kreditprövning. Hur mycket du får låna beror bland annat på din årsinkomst, din kreditvärdighet och din ”Kvar-att-leva-på-kalkyl” (KALP).

Hur fungerar räntan på ett renoveringslån?

Hos oss på Collector är räntan individuell, vilket innebär att den sätts utifrån din kreditvärdighet och andra ekonomiska faktorer. Med hjälp av vår lånekalkylator kan du enkelt få reda på hur din månadskostnad påverkas av olika lånebelopp och olika lång återbetalningstid. Vi ger dig upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker om lånet direkt hos oss.

Fler fördelar med Collectors renoveringslån

Kan jag använda rotavdrag för badrumsrenovering?

Rotavdrag är en skattereduktion som kan användas för vissa typer av arbeten i hemmet, såsom renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Du kan använda rotavdraget när du renoverar badrummet och kan då få tillbaka upp till 30 procent av arbetskostnaden, vilket gör det billigare att anlita hantverkare.

Det här kan du använda ett renoveringslån till
Tänk på det här innan du renoverar köket
5 saker att känna till innan du bygger ett Attefallshus

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg