Rotavdrag en skattereduktion som gör det billigare att renovera och underhålla din bostad. Här går vi igenom allt du behöver veta om rotavdraget, hur du ansöker och vilka tjänster som omfattas.
Rotavdraget är en skattereduktion för arbetskostnader vid renovering, inklusive ombyggnad och tillbyggnad av din bostad. Avdraget gäller för arbetskostnader, inte för material eller resekostnader. Med rotavdraget kan du få tillbaka 30 % av arbetskostnaden upp till en viss summa.
Tidigare har du kunnat få rotavdrag på max 50 000 kronor. Riksdagen har nu beslutat att taket för rotavdrag tillfälligt höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor den 1 juli 2024. Du får därmed max 50 000 kronor i rotavdrag för arbeten som du betalar före den 1 juli och max 75 000 kronor från den 1 juli och framåt.
Tänk på att höjningen påverkar ditt preliminära skatteuttag i samband med nästa års deklaration. Höjningen gäller under 2024.
Rotavdraget kan användas för en rad olika tjänster, bland annat:
För att utnyttja rotavdraget anlitar du en hantverkare eller firma som är godkänd för F-skatt. När arbetet utförs drar de av 30 % av arbetskostnaden direkt på fakturan. Du betalar alltså bara 70 % av arbetskostnaden och firman redovisar sedan avdraget till Skatteverket.
Anta att du anlitar en hantverkare för att renovera ditt badrum. Arbetskostnaden uppgår till 40 000 kr. Med rotavdraget på 30 % får du en skattereduktion på 12 000 kr. Du betalar alltså endast 28 000 kr för arbetskostnaden.
Utöver rotavdraget finns även rutavdraget, som gäller för hushållsnära tjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbete. Rutavdraget ger en skattereduktion på 50 % av arbetskostnaden, upp till ett maximalt belopp av 75 000 kr per person och år.
Du behöver inte ansöka om rotavdraget själv. När du anlitar en hantverkare som är godkänd för F-skatt drar de av skattereduktionen direkt på fakturan. Firman sköter sedan redovisningen till Skatteverket. Det är dock viktigt att du som kund kontrollerar att avdraget har gjorts korrekt på fakturan och att arbetet som utförts är avdragsgillt enligt Skatteverkets regler.
Du kan få tillbaka 30 % av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr fram till och med 30 juni, och upp till 75 000 kronor från och med 1 juli.
Rotavdraget gäller inte för arbete utanför den egna bostaden, exempelvis på en sommarstuga eller uthyrningsbostad. Det gäller inte heller för nybyggnation eller större ombyggnader som ändrar bostadens grundläggande struktur.
Ja, du kan kombinera rot- och rutavdrag.
Rotavdraget är en möjlighet att spara pengar på renovering och underhåll av din bostad. Genom att anlita en godkänd hantverkare kan du enkelt dra nytta av skattereduktionen och få mer gjort för mindre pengar.
Att finansiera en renovering kan göras på olika sätt beroende på din ekonomiska situation och omfattningen av projektet. Ett alternativ är att spara pengar i förväg, vilket ger dig full kontroll över kostnaderna och innebär att du slipper betala ränta eller avgifter. Genom att sätta upp ett specifikt sparmål och budgetera noggrant kan du successivt bygga upp en buffert som täcker renoveringskostnaderna.
För större renoveringar kan det dock vara nödvändigt att låna pengar. Då kan du exempelvis överväga att utöka ditt bolån eller ta ett renoveringslån, som är ett typ av privatlån utan säkerhet. Detta ger dig flexibiliteten att genomföra renoveringen utan att behöva vänta på att ha sparat ihop hela beloppet. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att räkna noga på kostnaderna och säkerställa att lånet ryms inom din budget.
Med hjälp av vårt renoveringslån kan du finansiera hela eller delar av dina projekt. Inga dolda avgifter och en ränterabatt när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker tryggt med BankID!