Därför är det bra att hålla koll på din kreditvärdighet!

Kreditvärdighet är någonting banken tittar på när du ansöker om lån. Det gör de för att bedöma din återbetalningsförmåga. I denna artikel reder vi ut vad kreditvärdighet innebär, hur den påverkar dig och vad du själv kan göra för att hålla den så hög som möjligt!

19 juni 2023 Privatlån, Kreditkort

Vad är kreditvärdighet? 

När du söker lån vill banken kunna mäta dina förutsättningar att betala tillbaka. Då görs en kreditupplysning på dig som ger ett betyg i form av en kreditvärdighet, ett slags mått på din återbetalningsförmåga. Om du har en trygg och stabil ekonomi har du även större chans att kunna betala tillbaka lånade pengar till banken vilket ger dig en hög kreditvärdighet.  

Hur får jag reda på min kreditvärdighet? 

En kreditupplysning kan du göra på Min Upplysning och få en översikt över bland annat dina befintliga lån och krediter, vilka kreditförfrågningar som har gjorts på dig och vilket kreditbetyg du har. Själva upplysningen påverkar inte ditt kreditbetyg, utan ger dig bara en bra överblick över ditt kreditbetyg så att du kan se hur din privatekonomi och betalningsförmåga är.  

Hur påverkar den mig? 

Bankens kreditbedömning av dig påverkar hur mycket pengar du får låna och vilken ränta du får på ditt lån. Ju tryggare din ekonomi är, desto lägre ränta kommer banken kunna erbjuda dig. Därför är det viktigt att din kreditvärdighet är så hög som möjligt när du ska ansöka om lån. 

Kan jag förbättra den? 

Du kan till viss del själv påverka och höja din kreditvärdighet, speciellt när du har koll på ditt kreditbetyg. På så sätt blir det tydligt vad du behöver göra för att eventuellt förbättra det och därmed få en bättre ekonomi och större chans att få låneansökningar och kreditkortsansökningar beviljade. 

4 tips för att höja din kreditvärdighet – och öka chanserna till lägre ränta

 

1. Gör en kreditupplysning på dig själv  

Se över statusen på din nuvarande kreditvärdighet och se till att den är aktuell och korrekt – och utgå från den för eventuella förbättringar! 

2. Avsluta outnyttjade krediter och kort 

Kanske har du ett gammalt kreditkort nånstans som inte används? Avsluta detta! Trots att det inte kostar pengar så länge krediten inte nyttjas, så har du en registrerad kreditgräns som visas i kreditupplysningar och sänker din kreditvärdighet.

3. Betala alltid dina fakturor i tid

Om du inte betalar fakturor innan förfallodatum riskerar du att få en betalningsanmärkning - någonting som kreditgivare och banker ser som en ökad risk och därmed kan ge lägre kreditvärdighet. Seriösa långivare beviljar inte lån överhuvudtaget till personer med betalningsanmärkningar. 

4. Samla dina lån

Skulle det vara så att du har flera mindre lån och krediter är ett alternativ att samla dessa till ett större lån. Du tar alltså ett nytt större lån för att betala tillbaka dina gamla lån. Eftersom du då bara har ett lån kan banken se över villkoren och erbjuda en bättre ränta. 

När du vill ansöka om ett privatlån kan du antingen vända dig till en jämförelsesajt eller till en bank. Två olika sätt som innebär olika fördelar. Använder du en jämförelsesajt tas det bara en kreditupplysning, vilket är bra för din kreditvärdighet. Går du istället direkt via en bank och lånar pengar kan du få ränterabatt, en personlig bankkontakt och när som helst ändra löptiden på lånet – så att du kan betala tillbaka i den takt som passar dig.  

 

Jag vill samla mina lån!

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg