Allt du behöver veta om solcellslån

Att investera i solceller är inte bara ett steg mot en mer hållbar framtid, utan det kan också minska dina energikostnader avsevärt. Solceller omvandlar solens strålar till elektricitet och kan därmed minska ditt beroende av traditionella energikällor. På Collector erbjuder vi vårt renoveringslån för att hjälpa dig finansiera din solcellsinstallation. Här går vi igenom allt du behöver veta om att låna pengar till solceller och hur du kan göra en klok investering för både plånboken och miljön.

30 augusti 2024

Varför investera i solceller?

Det finns flera fördelar med solceller, vilket gör dem till en attraktiv investering:

  • Lägre energikostnader: Genom att producera din egen elektricitet kan du minska dina elräkningar.
  • Miljövänligt: Solenergi är en förnybar energikälla som minskar ditt koldioxidavtryck.
  • Ökar fastighetsvärdet: En fastighet med solceller kan vara mer attraktiv på marknaden.
  • Långsiktig besparing: Solceller har lång livslängd och kräver minimalt underhåll, vilket ger dig besparingar under många år framöver.
  • Oberoende av elprisökningar: Med solceller minskar du din känslighet för framtida prisökningar av el och blir mer självförsörjande.

Hur mycket kostar en solcellsinstallation?

Kostnaden för att installera solceller varierar beroende på flera faktorer, exempelvis:

  • Systemets storlek: Större system kostar mer men kan generera mer el.
  • Takets förutsättningar: Takets lutning, material och orientering påverkar installationskostnaden.
  • Val av leverantör och material: Kvaliteten på solpanelerna och installationsföretagets avgifter kan påverka priset.

Enligt Solcellskollen kostar en genomsnittlig solcellsinstallation ungefär 160 000 kronor när det gäller en normalstor villa. För att få en exakt prisuppskattning bör du ta in offerter från flera leverantörer.

Att tänka på inför installationen

Innan du installerar solceller finns det några viktiga aspekter att överväga:

  • Plats och takförutsättningar: Se till att ditt tak är lämpligt för solceller.
  • Budget och finansiering: Bestäm hur mycket du är beredd att investera och överväg att ansöka om ett solcellslån för att sprida ut kostnaden.
  • Val av leverantör: Jämför flera offerter för att hitta den bästa lösningen för dina behov.

Bidrag för att installera solceller

Från och med den 1 januari 2021 kan du få grönt avdrag, även känt som skattereduktion för grön teknik, när du installerar solceller. Du behöver inte längre ansöka om bidrag för solceller, utan avdraget dras direkt på fakturan från installatören.

Det gröna avdraget är enklare att använda än det tidigare investeringsstödet, som krävde att du stod i kö för att få och endast betalades ut så länge det fanns avsatta medel kvar.

Det här täcker bidraget

  • Arbets- och materialkostnader: Bidraget omfattar arbets- och materialkostnader och ger 20 % avdrag för solceller samt 50 % för solcellsbatterier.
  • Upp till 50 000 kr: Skattereduktionen för grön teknik kan maximalt uppgå till 50 000 kronor per person och år.
  • Avdraget gäller även för nybyggda hus: Det gröna avdraget gäller även för hus som byggts inom de senaste fem åren, vilket skiljer det från det vanliga rotavdraget.
  • Du behöver ha betalt tillräckligt mycket i skatt: För att kunna utnyttja hela skattereduktionen måste du ha betalat tillräckligt mycket i skatt under året. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du också har använt rot- och rutavdrag under året.

Finansiera solceller med ett privatlån

Vi på Collector erbjuder lån som hjälper dig att finansiera din investering i förnybar energi som solceller. Våra lån har förmånliga räntor och flexibla återbetalningsvillkor, vilket gör att du kan sprida ut kostnaden över tid.

Innan du beslutar dig för att låna pengar till solceller är det viktigt att räkna ut dina potentiella besparingar och din avkastning på investeringen. Det finns flera onlineverktyg som kan hjälpa dig att uppskatta hur mycket du kan spara på sikt genom att installera solceller.

Låna pengar till solceller hos Collector

Investering i solceller kan vara ett klokt val för både plånboken och miljön. Med ett lån från oss på Collector kan du finansiera installationen. Vi hjälper dig att sprida ut kostnaden och börja spara på dina energikostnader direkt och erbjuder personliga lånevillkor anpassade efter din ekonomiska situation.

Räkna på ditt renoveringslån

Med hjälp av vårt renoveringslån kan du finansiera hela eller delar av dina projekt. Inga dolda avgifter och en ränterabatt när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker tryggt med BankID!

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 7 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg