Låna pengar på ett ansvarsfullt sätt

Att låna pengar är ett stort beslut.
Vi hjälper dig att göra det på ett ansvarsfullt sätt.

Överskuldsättning har blivit en växande samhällsutmaning där bristfälliga kreditbedömningar har lett till att personer beviljas lån de egentligen inte har möjlighet att återbetala. Detta har särskilt drabbat ekonomiskt utsatta grupper, där skuldbördan snabbt kan växa sig stor. Samtidigt har inflation och lågkonjunktur ytterligare pressat hushållens ekonomi, vilket ökar risken för långvariga ekonomiska problem. 

Vårt mål som bank är att hjälpa dig till en hållbar ekonomisk situation, där du får de bästa förutsättningarna att återbetala ditt lån på ett tryggt sätt. Genom att tillsammans planera och hitta en lösning som passar din ekonomi, kan vi undvika situationer som kan leda till betalningssvårigheter – något som varken är gynnsamt för dig eller oss.

4 saker att tänka på innan du lånar

Att låna pengar på ett ansvarsfullt sätt är viktigt för att undvika ekonomiska problem. Nedanför har vi samlat några viktiga saker att tänka på innan du lånar pengar. 

Utvärdera ditt finansiella behov

Innan du lånar pengar bör du vara säker på varför du behöver lånet och hur mycket du behöver låna. Kan du i stället spara till ändamålet eller justera din budget? Ett lån bör endast tas om det är för ett prioriterat och nödvändigt behov. Att låna för konsumtion eller lyxvaror kan lätt leda till onödig skuldsättning och ekonomisk stress.

Säkerställ att du kan återbetala lånet 

Se till att du har en plan för att återbetala lånet. Genom att skapa en budget kan du lättare se hur lånet och månadsbetalningarna faktiskt kommer att påverka din ekonomi, och om du har utrymme för dem!

Läs villkoren noggrant

Innan du accepterar ett låneavtal, gå noggrant igenom villkoren. Se till att du förstår räntan och den totala lånekostnaden, inklusive alla avgifter. Det är också viktigt att ha koll på återbetalningsvillkoren, såsom månadsbelopp och löptid, samt vad som händer vid försenad betalning. Tänk även på att räntan kan stiga, vilket kan öka din månadskostnad – se till att din ekonomi klarar en sådan förändring.

Håll koll på din kreditvärdighet 

När du ansöker om att låna pengar gör banken en kreditupplysning för att bedöma risken att lånet inte återbetalas. Din kreditbedömning påverkar hur mycket pengar du får låna och vilken ränta du får på ditt lån. Ju mer stabil din ekonomi är, desto lägre ränta kommer banken kunna erbjuda dig. Kontrollera därför din kreditvärdering och rätta eventuella fel innan du ansöker om lånet. 

Låna pengar – ett ömsesidigt ansvar

Att låna pengar är ett stort beslut och vårt mål som långivare är att du som kund ska ha all information du behöver för att kunna fatta välgrundade beslut som utgår från dina egna behov och förutsättningar.

Tillfällen då vi inte beviljar eller betalar ut lån:

  • Vi beviljar inte krediter till personer som har skuldsaldo hos Kronofogden, pågående utmätning, skuldsanering, betalningsanmärkning eller annat som kan indikera oförmåga att betala tillbaka en kredit. 

  • Vi motverkar överskuldsättning genom bland annat tydliga regelverk för skuld i förhållande till inkomst. Vi skuldsätter aldrig en kund mer än 200% av inkomsten (exkl. Bolån). 

  • Vi beviljar inte krediter till personer under 23 år eller personer som på annat sätt är omyndiga.

  • Vi beviljar inte lån till personer som inte haft en stadigvarande inkomst (över 200,000:-/år).

  • Vi betalar inte ut lånebelopp snabbare än 12h efter godkänd ansökan.

Viktigt att agera i tid

Om du märker att det blir svårt att hålla din återbetalningstakt, kontakta din långivare omedelbart. Att ta kontakt i ett tidigt skede gör det oftast möjligt att hitta en lösning och undvika större ekonomiska problem.

Konsekvenser om man inte kan återbetala sitt lån

Om du inte betalar tillbaka ditt lån enligt överenskommelsen kan det få allvarliga ekonomiska följder. Försenade betalningar leder oftast till påminnelseavgifter och i nästa steg kan ärendet skickas till inkasso. Om skulden fortfarande inte regleras kan den gå vidare till Kronofogden, vilket kan resultera i en betalningsanmärkning.

Vad händer om jag får en betalningsanmärkning?

Om du inte betalar dina räkningar i tid kan du få en betalningsanmärkning. Att få en betalningsanmärkning kan ha en långvarig påverkan på din ekonomi och din vardag, även om skulden som orsakade anmärkningen redan har betalats. En anmärkning finns kvar i tre år och kan begränsa dina möjligheter på flera sätt, till exempel:

Teckna mobilabonnemang

Eftersom många mobiloperatörer gör en kreditupplysning innan de godkänner en ansökan kan en betalningsanmärkning göra det svårt att teckna ett nytt mobilabonnemang. De vill försäkra sig om att du har ekonomisk stabilitet och kan betala dina fakturor. Operatörerna ser en betalningsanmärkning som en risk, vilket kan leda till att din ansökan avslås. 

Hyreskontrakt

Att få ett hyreskontrakt kan bli problematiskt då hyresvärdar ofta gör en kreditupplysning för att säkerställa att du kan betala hyran i tid. En betalningsanmärkning signalerar ekonomiska svårigheter och kan få hyresvärden att avstå från att hyra ut till dig, även om du har en stabil inkomst. 

Lån

Banker och andra långivare är generellt sett mycket restriktiva när det gäller att bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar. Anledningen är att anmärkningen signalerar att du tidigare haft svårt att uppfylla ekonomiska åtaganden. För långivaren innebär detta en ökad risk att du inte kan betala tillbaka lånet, vilket gör att du ofta får avslag på din ansökan eller endast erbjuds lån med mycket hög ränta. 

Kreditkort

Kreditkortsutgivare gör en noggrann bedömning av din återbetalningsförmåga, och en betalningsanmärkning indikerar en hög risk. Detta innebär att din ansökan sannolikt avslås, eller att du endast erbjuds kort med höga avgifter eller begränsade funktioner. 

Elavtal

Att ingå avtal för exempelvis el eller andra tjänster kan också bli en utmaning, då många leverantörer kräver en kreditupplysning innan de godkänner nya kunder. 

Vilken hjälp finns att få?

Budget- och skuldrådgivning 

Varje kommun erbjuder budget- och skuldrådgivning som du kan vända dig till för att få stöd och vägledning kring ekonomiska problem. Här kan du få hjälp att identifiera dina skulder och skapa en plan för hur de ska betalas av. För att hitta kontaktuppgifter till rådgivningen i din kommun, besök din kommuns hemsida.

Kronofogden

Om dina skulder har gått vidare till Kronofogden kan du få råd och stöd från denna myndighet. På deras hemsida, www.kronofogden.se, hittar du viktig information om vilka alternativ som finns om du inte kan betala dina skulder. Du kan även ringa deras kundtjänst på 0771-73 73 00 för personlig rådgivning.

Konsumentverket 

Konsumentverket har samlat användbar information för dig som konsument och privatperson. På tjänsten Hallå konsument kan du få vägledning i ekonomiska frågor, och på konsumenternas.se  finns bra hjälpmedel i form av kalkyler och oberoende fakta, för att hantera ekonomiska utmaningar. 

Tänk efter innan du lånar

Innan du tar ett lån är det viktigt att fundera på din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka. Här är några tillfällen då det kan vara klokt att avstå.

  • Om du redan har höga skulder.

  • Om du vet att det blir svårt att klara av återbetalningen.

  • Om lånet är avsett för någon annan som behöver pengar.

"Att låna kostar pengar" – en ansvarsfull informationskampanj

Långivare bär stort ansvar i att hjälpa konsumenter att göra informerade och genomtänkta val. Därför ser vi på Collector, som en av de mer etablerade nischbankerna, detta som ett tillfälle att ta ansvar och framhäva vikten av tydlig och rak kommunikation. I stället för att gömma budskapet "att låna kostar pengar" i det finstilta har vi valt att lyfta fram det. Med kampanjen "Att låna kostar pengar" vill vi påminna våra kunder om vikten av att fatta genomtänkta beslut när de lånar pengar.

Här kan du läsa mer om kampanjen

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg